Zapušen nos

Zapušen nos nastaje usled iritacije sluznice nosa od strane alergena, izraslina u unutrašnjosti nosa kao što su polipi ili kao ispoljavanje bolesti (prehlada, grip). Iritacija nosa kreira lančanu reakciju organizma koju prate upala i otok nosne sluznice i proizvodnja mukusa. Iz tog razloga je teško disati kroz nos.

zapusen nos

Bolesti i zdravstvene tegobe na koje može da ukazuje zapušen nos

Virusi prehlade i gripa

Zapušen nos jako često izazivaju virusi kao što su prehlada i grip. Oni se prenose na druge osobe preko kapljica pljuvačke kad bolesna osoba kašlje ili kija, kad zdrava osoba dodirne površinu sa virusom, a zatim dodirne nos, oči ili usta kao i direktnim kontaktom sa bolesnom osobom.

Prehladu najčešće izaziva Rinovirus i to je zarazna infekcija gornjeg respiratornog trakta – zahvata nos, grlo, sinuse i dušnik.

Osim zapušenog nosa, prehlada izaziva kijavicu, kašalj, bol u grlu, curenje nosa, glavobolju i temperaturu (najviše kod dece).

Grip izaziva Influenca virus i to je druga najčešća infekcija respiratornog sistema, posle prehlade. Najčešće se javlja u zimskom periodu – od oktobra do februara, a prenosi se na isti način kao i prehlada.

Osim zapušenog nosa, grip izaziva simptome kao što je bol u grlu, nos koji curi, glavobolja, kašalj, temperatura, bol u telu (ruke, noge, leđa), umor, dijareja ili povraćanje (najčešće kod dece).

 

Alergijski i nealergijski rinitis

Alergijski rinitis je reakcija tela na nadražajne čestice u vazduhu – alergene. Najčešći alergeni su prašina, buđ, dlaka kućnih ljubimaca i polen biljaka. Pri udisanju alergena telo reaguje otpuštanjem histamina u krvotok zato što misli da mora da se odbrani od ovih čestica. Tada se pojavljuju simptomi kao što su kijanje, zapušen nos, iritacija očiju i grla. Ovi simptomi izazivaju upalu sluzokože nosa, očiju i grla.

Alergijski rinitis nije zarazan i deli se na 2 vrste: sezonski i celogodišnji. Sezonski alergijski rinitis se najčešće javlja u proleće, leto i ranu jesen kad cvetaju biljke i koncentracija polena u vazduhu je visoka. Celogodišnji alergijski rinitis nastaje usled stalne izloženosti alergenima kao što su prašina, grinje, buđ ili dlaka kućnih ljubimaca.

Nealergijski rinitis se javlja kao reakcija tela na jak spoljni nadražaj: miris, hladnoću, začinjenu hranu ili alkohol.

Osim zapušenog nosa alergijski i nealergijiski rinitis izazivaju kijavicu, curenje nosa, svrab očiju i nosa, bol u sinusima, bol u grlu, kašalj, glavobolju, hroničan umor.

 

Upala sinusa

Sinusitis je upala sinusa koja izaziva otok nosne sluznice. Sinusi su 4 šupljine u glavi koje su spojene uskim kanalima. Oni proizvode redak mukus koji izlazi na nos i čisti nozdrve. Na ovaj način se nos štiti od bakterija. Zdravi sinusi su ispunjeni vazduhom, ali u njima može da se nakupi tečnost što izaziva pojavu bakterija i infekciju (bakterijski sinusitis). Sinusi se nalaze iznad, ispod, iza i između očiju, a upala najčešće zahvata sinuse ispod očiju.

Upalu sinusa može izazvati bakterijska ili virusna infekcija. Postoje 2 vrste sinusitisa: akutni bakterijski i hronični.

Akutni bakterijski sinusitis se javlja iznenada i traje 7 do 10 dana, a hronični sinusitis traje bar 3 meseca.

Osim zapušenog nosa, upala sinusa izaziva slivanje mukusa niz grlo, bol i pritisak u licu (pogotovo pri savijanju), kašalj, povišenu temperaturu, umor, slabljenje čula mirisa, glavobolju.

 

Nazalni polipi

Nazalni polipi su bezbolne nekancerogene izrasline u nosu i sinusima – šupljim prostorima u kostima oko nosa. Do pojave polipa dolazi usled hronične upale sluznice nosa koja izaziva otok i nakupljanje tečnosti, a onda i pojavu izraslina. Najčešči uzroci hronične upale su astma, česte respiratorne infekcije ili alergije.

Osim zapušenog nosa, nazalni polipi mogu izazvati gubitak čula mirisa ili ukusa, curenje nosa, krvarenje nosa, slivanje mukusa niz grlo, bol u sinusima, hrkanje.

 

Opstruktivna apneja u snu

Apneja u snu je bolest koja izaziva prestanak disanja tokom sna. Do prestanka disanja dolazi zbog blokade u disajnim putevima kao što su nazalni polipi (opstruktivna apneja u snu) ili zato što mozak ne kontroliše disanje kako treba (centralna apneja). Kao rezultat dolazi do nedostatka kiseonika u telu što alarmira mozak koji izaziva buđenje.

Apneja u snu može biti blaga, umerena i jaka. Blaga izaziva buđenje 5-15 puta za sat vremena, umerena izaziva buđenje 15 do 30 puta za sat vremena, a jaka izaziva buđenje više od 30 puta u toku jednog sata.

Osim zapušenog nosa kod opstruktivne apneje, drugi simptomi bolesti su glasno hrkanje, glavobolja po buđenju, loša koncentracija, razdražljivost.

 

Kako se dijagnostikuje zapušen nos?

Pregled lekara opšte prakse

Pregled lekara ORL

Bris nosa

Pregled ORL lekara

Kada da posetite lekara ako imate zapušen nos?

U slučaju zapušenog nosa koji traje duže od 10 dana, koji prati temperatura, zelen ili žut mukus iz nosa, bol u sinusima, temperatura ili krv u mukusu treba zakazati pregled kod lekara što pre.

U slučaju da beba mlađa od 2 meseca ima zapušen nos, teškoće sa disanjem, odbija hranu ili ima temperaturu treba što pre potražiti lekarsku pomoć.