Vrtoglavica (vertigo)

Vrtoglavica izaziva osećaj da se okruženje u kome se osoba nalazi pomera ili vrti u krug. Uz to može izazvati osećaj ljuljanja ili naginjanja. Osećaj neuravnoteženosti se najčešće pogoršava pri stajanju, hodanju ili pomeranju glave.

Postoje dve vrste vrtoglavice:

1) Periferna vrtoglavica – Javlja se kada postoji problem sa unutrašnjim uvetom.

2) Centralna vrtoglavica – Javlja se kad postoji problem sa mozgom. Uzrok može da bude infekcija, povreda mozga, šlog ili tumor mozga.

Vrtoglavica može da se dogodi bilo kome, ali češće je imaju ljudi preko 65 godna starosti zbog prirodnog propadanja unutrašnjeg uha i kičme. Kod degeneracije kičme dolazi do slanja pogrešnih signala između kičme i mozga o poziciji glave i tada se javlja vrtoglavica. Neke žene mogu imati vrtoglavicu kao nuspojavu trudnoće usled niskog krvnog pritiska ili ako materica pritisne glavnu arteriju koja dovodi krv u scre.

vrtoglavica kod žena

Bolesti i zdravstvene tegobe na koje može da ukazuje vrtoglavica

Benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica (BPPV)

Benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica je poremećaj u radu unutrašnjeg uha i izaziva naglu vrtoglavicu pri promeni pozicije glave (naginjanje glave unazad ili okretanje u krevetu). Do poremećaja ravnoteže dolazi kad čestice kalcijum karbonata koje se prirodno nalaze u uvetu uđu u unutrašnje uho koje kontroliše ravnotežu.

Svako može iskusiti BPPV, ali najčešće se javlja kod osoba starijih od 60 godina zbog prirodnog propadanja strukture unutrašnjeg uha. Još jedan uzrok za ovu bolest su povreda glave/uha ili infekcija uha.

Osim vrtoglavice BPPV izaziva i sledeće simptome: zamagljen vid, mučninu i povraćanje, brze nenamerne pokrete očiju (Nistagmus).

 

Menierova bolest

Menierova bolest je još jedan poremećaj u radu unutrašnjeg uha koji izaziva nakupljenje tečnosti u uhu, a to dovodi do vrtoglavice. Lekari ne znaju zašto dolazi do nakupljanja ove tečnosti, ali postoje teorije da je to zbog postojanja blokade u uvetu ili zbog nepravilnog oblika uha, zbog genetskih faktora, autoimunih bolesti ili virusa.

Menierova bolest izaziva vrtoglavicu koja naglo počinje i naglo se završava. Trajanje vrtoglavice može biti između 20 minuta i 12 sati, ali ne više od 24 sata.

Drugi simptomi Menierove bolesti su: gubitak sluha – u ranoj fazi sluh se gubi i vraća, ali vremenom dolazi do trajnog oštećenja čula sluha; zujanje u ušima (tinitus) – opisuje se i kao zvonjenje, šuštanje, zviždanje ili siktanje; osećaj ispunjenosti/pritiska u uhu.

 

Labirintitis

Labirintitis je infekcija unutrašnjeg uha koja zahvata delikatnu strukturu – lavirint. U ušnom lavirintu se nalazi vestibulokohlearni nerv koji prenosi informacije o zvuku, položaju i kretanju glave u mozak. Kad dođe do upale tj. virusne infekcije lavirinta javlja se vrtoglavica.

Labirintitis se najčešće javlja kod osoba između 30 i 60 godina, a lekari smatraju da do njega dolazi kad prehlada ili grip pređu sa respiratornih organa na unutrašnje uho.

Drugi simptomi labirintitisa su osećaj pritiska u ušima, zujanje u ušima (tinitus),  bol u uhu, tečnost ili gnoj u uhu, temperatura preko 38 stepeni, promene sa vidom kao što je dupli vid ili zamagljen vid, glavobolja.

 

Vestibularni neuritis

Vestibularni neuritis je upala vestibularnog nerva koji spaja unutrašnje uho sa mozgom. Kad dođe do upale javlja se vrtoglavica koja može trajati nekoliko minuta ili sati. Upala je najčešće virusnog porekla, a bolest je jako slična labirintitisu, ali ne utiče na sluh.

Drugi simptomi vestibularnog neuritisa su osećaj da se predmeti iz okruženja pomeraju (oscilopsija), mučnina i povraćanje.

 

Migrena

Migrena je glavobolja koja može da izazove jak bol sa osećajem pulsiranja. Obično se javlja na jednoj strani glave. Napadi migrene mogu da traju satima ili danima, a bol sprečava obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Smatra se da migrena ima 4 faze: prodrom (npr. promene raspoloženja, želja za određenim jelom) , auru (znaci upozorenja se nastavljaju – npr. trnci u ruci ili nozi, blesak svetlosti u vidnom polju) napad glavobolje (migrena) i postdrom (faza posle glavobolje, često je prati jak umor) ali neće ih svaka osoba iskusiti.

Osim vrtoglavice migrena izaziva i sledeće simptome: osetljivost na svetlo, buku i mirise, mučninu, povraćanje, bol u stomaku, gubitak apetita, osećaj vrućine ili jezu, zamagljen vid.

Pročitaj više o migreni

 

Perilimfatična fistula

Perilimfatična fistula je defekt ili rascep na membrani koja razdvaja prostor između srednjeg i unutrašnjeg uha. Srednje uho je ispunjeno vazduhom, a unutrašnje uho perilimfatičnom tečnošću. Kad dođe do pucanja membrane perilimfatična tečnost će preći iz unutrašnjeg uha u srednje uho. Ova promena izaziva vrtoglavicu.

Fistula se najčešće javlja u jednom uhu i izazivaju je povreda glave ili uha, nagle promene u pritisku tokom letenja ili pri boravku na planini, podizanje teškog predmeta, porođaj, pucanje bubne opne, izlaganje glasnim zvukovima, česte infekcije uha.

Drugi simptomi perilimfatične fistule su nagli gubitak sluha koji se kasnije vraća, osećaj ispunjenosti u uhu, mučnina, problemi sa ravnotežom, zujanje u ušima, glavobolja.

 

Povreda glave

Vrtoglavica se jako često javlja usled povreda glave bilo da je uzrok pad, udarac tupim ili oštrim predmetom ili automobilska nezgoda.

Osim vrtoglavice povreda glave može izazvati glavobolju, mučninu i povraćanje, tegobe sa govorom, gubitak ravnoteže, zamagljen vid, zujanje u ušima, osetljivost na svetlo i zvuk.

Teže povrede glave prate i gubitak svesti (nekoliko sekundi do nekoliko minuta), osećaj zbunjenosti i dezorijentacije bez gubitka svesti, probleme sa pamćenjem i koncentracijom, promene raspoloženja, teškoće sa spavanjem ili prekomerno spavanje.

 

Kako se dijagnostikuje vrtoglavica?

Pregled lekara opšte prakse

Audiometrija

Timpanometrija sa ispitivanjem refleksa

Pregled neurologa

Magnetna rezonanca glave

Kada da posetite lekara ako imate vrtoglavicu?

Ako se javi vrtoglavica koja ne prolazi, koja se često ponavlja ili ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti onda treba što pre zakazati pregled kod lekara.

U slučaju vrtoglavice koju prati dupli vid, nerazgovetan govor ili gubitak koordinacije potrebno je odmah potražiti lekarsku pomoć.