Krv u mokraći (Hematurija)

Prisustvo krvi u mokraći se naziva hematurija. Postoje dve vrste hematurije: makroskopska i mikroskopska. Ako je krv vidljiva golim okom onda je u pitanju makroskopska hematurija. Ako nije vidljiva, onda je to mikroskopska hematurija.

Krv u mokraći mogu pratiti i drugi simptomi kao što je često i bolno mokrenje, mučnina, povraćanje, temperatura i bol u abdomenu.

krv u mokraći

Bolesti i zdravstvene tegobe na koje može da ukazuje krv u mokraći

Urinarna infekcija

Urinarna infekcija može zahvatiti sledeće delove urinarnog sistema: bešiku ili uretru (donji urinarni sistem) odnosno uretere ili bubrege (gornji urinarni sistem). Bešika je organ nalik kesi koji skladišti urin i pri mokrenju urin prolazi kroz tanku cev (uretru) da bi napustio organizam.

Urinarnu infekciju najčešće izazivaju bakterije koje iz spoljne sredine dolaze do bešike.  Najveći broj urinarnih infekcija zahvata uretru i bešiku, ali one mogu da se prošire na cevi koje sprovode urin iz bubrega do bešike (ureteri) i na bubrege – organe koji filtriraju otpadni materijal i vodu iz krvi i pretvaraju ih u urin.

Osim krvi u mokraći, urinarna infekcija izaziva sledeće simptome: bol u stomaku, bol u boku ili karlici, učestalu potrebu za mokrenjem, bol pri mokrenju, promenu mirisa urina.

 

Infekcija bubrega

Infekcija bubrega se naziva pijelonefritis i nastaje kad bakterije dođu do bubrega iz krvotoka ili preko uretera. Bakterija Ešerihija koli je najćešće odgovorna za ovu bolest. Ova bakterija je prirodno prisutna u telu, ali u povoljnoj sredini dolazi do njenog prekomernog razmnožavanja i infekcije. Idealni uslovi za širenje Ešerihije su strukturni problemi sa bešikom, ureterima ili uretrom koji su zaduženi za izbacivanje mokraće iz tela, vraćanje urina iz bešike u bubrege i nakupljanje bakterija ili slab imunitet podložan infekcijama.

Osim krvi u mokraći infekcija bubrega izaziva i sledeće simptome: učestala potreba za mokrenjem, peckanje i bol pri mokrenju, bol u boku/leđima/preponama, temperatura.

 

Cistitis (Upala bešike)

Upala bešike je bolest koju najčešće izaziva bakterijska infekcija. Do infekcije dolazi kad bakterija dospe sa genitalija u uretru i uđe u bešiku gde počinje sa razmnožavanjem. Najčešći uzročnik upale bešike je bakterija Ešerihija koli, ali mogu je izazvati i Stafilokoke ili Enterokoke.

Upala bešike spada u urinarne infekcije koju najčešće imaju žene zato što one imaju kraću uretru nego muškarci tako da bakterije lakše dolaze do bešike.

Osim krvi u mokraći, upala bešike izaziva i sledeće simptome: učestalo mokrenje, osećaj bola pri mokrenju i peckanje, zamagljen urin vanredno neprijatnog mirisa, bol u donjem delu stomaka i bol u boku, blago povišenu temperaturu.

 

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu je čvrsta masa soli ili minerala koja može biti mala kao zrno peska ili veličine loptice za golf. U zavisnosti od veličine kamena u bubregu (ili kamenja), pacijent možda neće biti svestan da ga ima. Ali čak i malo kamenje može da izazove jak bol dok izlazi iz tela.

Veliki kamen iz bubrega može da se zaglavi u ureteru (cev koja prenosi urin od bubrega do bešike). Kad se to dogodi kamen može da izazove krvarenje i da spreči urin da napusti telo – što je ozbiljan zdravstveni problem.

Osim krvi u mokraći, kamen u bubregu može izazvati sledeće simptome: bol u donjem delu leđa i bol u boku, bol i peckanje pri mokrenju, nemogućnost mokrenja ili učestalu potrebu za mokrenjem.

 

Uvećana prostata

U pitanju je benigno uvećanje prostate koje se najčešće dešava kod muškaraca koji stare. Lekari ne znaju tačan uzrok ove bolesti, ali veruje se da ima veze sa opadanjem nivoa muških polnih hormona pri starenju.

Prostata je žlezda koja se nalazi ispod bešike. Organ koja prenosi urin iz bešike i iz penisa (uretra) prolazi kroz centar prostate. Kada se prostata uveća dolazi do blokade toka mokraće i neprijatnih urinarnih simptoma.

Osim krvi u mokraći, drugi simptomi uvećane prostate su česta i jaka potreba za mokrenjem, veća potreba za mokrenjem u toku noći (nocturia), teškoća da se počne sa mokrenjem, slab tok urina, nemogućnost da se potpuno isprazni bešika.

Endometrioza

Endometrioza je često bolan poremećaj kada tkivo koje treba da raste u materici, raste van materice. Ova bolest često zahvata jajnike, jajovode i tkivo koje oblaže karlicu. Kod endometrioze, tkivo koje se nalazi van materice se zadebljava, raspada i krvari tokom svake menstruacije. Ali ovo tkivo nema način da napusti telo, pa postaje zarobljeno što izaziva jak bol tokom menstruacije ili van nje.

Osim krvi u mokraći tokom menstruacije drugi simptomi endometrioze su bol u stomaku, grčevi u stomaku, bol pri pražnjenju bešike i creva, pojačano krvarenje tokom menstruacije.

 

Glomerulonefritis

Ova bolest je upala malih filtera u bubrezima koji uklanjaju višak tečnosti i toksične materije iz organizma preko urina. Bolest se javlja iznenada i samostalno ili u sklopu druge bolesti koja opterećuje bubrege, kao što je dijabetes.

Osim krvi u mokraći, drugi simptomi glomerulonefritisa su pojava pene u urinu zbog viška proteina, visok krvni pritisak, zadržavanje tečnosti u licu, šakama, stopalima i stomaku, mučnina i povraćanje, ređe mokrenje.

 

Rak bešike, bubrega i prostate

Rak bešike, bubrega ili prostate može izazvati krv u urinu. Ovaj simptom se javlja u naprednim slučajevima raka pomenutih organa.

Rak bešike najčešće počinje u ćelijama koje oblažu unutrašnjost bešike, a koje se nalaze i u bubrezima i ureterima – cevima koje spadaju bubrege sa bešikom. S obzirom da su ovo fizički bliske sturkture rak može da se proširi na uretere ili bubrege ali to se ređe dešava.

Osim krvi u mokraći, rak bešike izaziva učestalo mokrenje, bolno mokrenje i bol u leđima.

Rad bubrega počinje u bubrezima, paru organa u obliku pasulja koji su veličine pesnice. Bubrezi se nalaze iza organa abdomena, po jedan sa leve i desne strane kičme. Uloga bubrega je da pročiste toksine iz krvi i da te otpadne materije pretvore u urin.

Osim krvi u mokraći, rak bubrega izaziva i druge simptome: bol u leđima, bol u boku, gubitak apetita, gubitak na težini, temperaturu i umor.

Rak prostate počinje u prostati – žlezdi koju imaju muškarci i koja proizvodi tečnost za prenos sperme. Ovaj tip raka se uglavnom sporo razvija, ali može da se proširi na druge delove tela. Najčešće se širi na limfne žlezde ili kosti kada se kancerogene ćelije odvoje od prostate.

Osim krvi u mokraći, rak prostate može izazvati sledeće simptome: teškoće sa mokrenjem, slab tok urina, krv u spermi, bol u kostima, erektilnu disfunkciju.

 

Povreda bubrega

Oštećenje bubrega usled povrede izaziva krv u urinu. Do povrede najčešće dolazi usled sportskih aktivnosti ili nezgode.

Osim krvi u mokraći, drugi simptomi povrede bubrega su bol u stomaku, bol u donjem delu leđa, otežano mokrenje, povišena temperatura.

 

Kako se dijagnostikuje krv u mokraći?

Pregled urologa

Analiza urina na prisustvo krvi

Ultrazvuk abdomena i urinarnog trakta

Rendgen urotrakta

Cistoskopija

Endoskopija uretera

Kada da posetite lekara ako imate krv u mokraći?

U slučaju krvi u mokraći treba što pre zakazati pregled kod lekara.