Bol u kolenu

Bol u kolenu je jedan od najčešćih mišićno-skeletnih problema koji zahtevaju lekarsku pomoć i nastaje usled povrede ili bolesti.

Uzroci problema sa kolenom se mogu odrediti prema lokaciji bola:

Bol na prednjoj strani kolena ukazuje, između ostalog, na burzitis ii artritis; bol iznad kolena ukazuje na problem sa tetivom kvadricepsa (npr. otok); bol ispod kolena ukazuje na Ozgud-Šlaterovu bolest; bol sa leve ili desne strane kolena ukazuje na problem sa meniskusom, kolateralnim ligamentima ili artritisom; bol iza kolena ukazuje na Bejkerovu cistu ili na artritis.

Bol u kolenu varira po intenzitetu na osnovu uzroka, a može da se javi iznenada (povreda) ili postepeno (artritis). Propratni simptomi su najčešće otok, crvenilo, toplota na dodir, osećaj slabosti i nestabilnosti u kolenu i nemogućnost da se ono potpuno ispravi.

bol u kolenu

Bolesti i zdravstvene tegobe na koje može da ukazuje bol u kolenu

Artritis

Artritis je upalna bolest koja zahvata zglobove, izaziva otok na njima i propadanje hrskavice. Ova bolest izaziva bol i ukočenost i postaje sve gora sa starošću.

Kao što smo rekli, artritis zahvata zglobove, a to su mesta gde se dve kosti sreću, a njihov direktan kontakt sprečava hrskavica. Najčešće vrste artritisa koje izazivaju bol u kolenu su osteoartritis, reumatoidni artritis i giht.

Osteoartritis izaziva oštećenje hrskavice u zglobu. Veliko oštećenje utiče da se kost trlja direktno o drugu kost, a to izaziva bol i ograničen opseg pokreta kod pacijenata. Osteoartritis najčešće zahvata ruke, kukove i kolena.

Ova bolest može da se razvija polako, praktično godinama, ali u slučaju povrede ili upale zgloba njen napredak će da se ubrza.

Reumatoidni artritis spada u hronične autoimune bolesti. Zahvata zglobove na obe strane tela i po tome se razlikuje od drugih vrsti artritisa. Može da zahvati prste ruku i nogu, zglobove ruku i nogu, kolena ili stopala.

Bolest napreduje tako što upala u zglobu oštećuje hrskavicu, zatim dolazi do deformacije zgloba i kost propada. To može da izazove fuziju zgloba – spajanje 2 kosti. Ovo je pokušaj tela da se zaštiti od bolesti.

Giht je vrsta artritisa koja izaziva nakupljanje mokraćne kiseline u krvi, a to dovodi do upale u zglobovima (koleno, palac na nozi, članci). Povišen nivo mokraćne kiseline kreira kristale u sinovijalnoj tečnosti oko zglobova. Ovi kritstali utiču na pojavu upale što izaziva bol na zahvaćenom zglobu.

Drugi simptomi artritisa su otok, crvenilo i ukočenost zgloba, kao i ograničen opseg kretanja.

 

Lupus

Lupus je hronična autoimuna bolest koja izaziva upalu i bol u telu – najčešće u zglobovima (npr. koleno), ali izaziva i osetljivu kožu, osipe, probleme sa unutrašnjim organima (mozak, pluća, bubrezi, srce).

Većina simptoma nastupa u talasima – glavni simptom je bol u zglobovima i mišićima. Drugi simptomi zavise od tipa lupusa i mogu biti osip, temperatura, osetljivost na svetlo, gubitak kose, hroničan umor, otečene žlezde itd.

 

Bejkerova cista

Bejkerova cista je meka grudvica ispunjena tečnošću koja se formira na zadnjoj strani kolena. Do ciste dolazi kad sinovijalna tečnost iscuri iz oštećenog zgloba kolena. Kada su strukture na kolenu ili oko njega oštećene koleno proizvodi višak tečnosti koja može da teče samo u jednom pravcu i iz tog razloga se cista formira iza kolena.

Bejkerova cista nastaje usled artritisa, povrede kao što je pokidan meniskus ili ligament, giht ili upala kolena.

Osim bola u kolenu, drugi simptomi ove ciste su ukočenost kolena, otok na kolenu i ograničen opseg kretanja.

 

Ozgud-Šlaterova bolest (Osgood-Schlatter)

Ozgud-Šlaterova bolest nastaje kad patelarna tetiva u kolenu vuče vrh potkolenice, najčešće pri rastu. Tetive su trake tkiva koje povezuju mišiće sa kostima. Patelarna tetiva povlači deo potkolenice gde se formira nova kost i to izaziva bol i upalu.

Ozgud-Šlaterova bolest se opisuje kao bol pri rastu zato što se najčešće javlja kod tinejdžera u razvoju, između 11. i 14. godine.

Osim bola u kolenu, drugi simptomi bolesti su osetljivost i otok kolena.

 

Infekcija u kosti kolena – Osteomijelitis

Do infekcije kosti dolazi usled bakterija, gljivica ili drugih bacila. Infekcija nastaje kad se bakterije prošire na kost sa inficirane kože, mišića ili tetiva. Bolest može početi u nekom drugom delu tela i proširiti se na kost kroz krvotok. Uz to, infekcija može da se pojavi posle operacije kosti gde je povreda kolena sanirana metalnim šrafovima ili pločicama.

Osim bola u kolenu, drugi simptomi osteomijelitisa su otok, crvenilo i toplina na kolenu, temperatura, gnojenje rane, prekomerno znojenje.

 

Infekcija zgloba kolena – Septički Artritis

Infekcija zgloba nastaje isto kao infekcija kosti – usled prisustva bakterija ili gljivica. U najvećem broju slučajeva uzrok infekcije su bakterije iz porodice Stafilokoka koje su zarazile zglob tokom operacije kolena ili povrede.

Osim bola u kolenu, infekcija zgloba izaziva i nemogućnost pomeranja bolnog zgloba (pseudoparaliza), otok i crvenilo zgloba, temperaturu.

 

Burzitis

Burzitis je upala malih zglobnih kesica ispunjenih tešnošću – burzi. One sprečavaju direktan kontakt kosti sa mišićem, tetivama i kožom i štite telo od trenja i upale. Burzitis najčešće nastaje zbog repetitivnog korišćenja i opterećenja kolena – na primer kod osoba koje se bave građevinskim radom, čišćenjem, poljoprivredom ili kod sportista.

Burzitis najčešće zahvata ramena, laktove, kolena, stopala, kukove i zadnjicu.

Osim bola u kolenu, drugi simptomi burzitisa su otok zahvaćene regije, ograničen opseg pomeranja; u slučaju infekcije javiće se crvenilo i toplota na bolnoj regiji, kao i temperatura.

 

Dislokacija (iščašenje) čašice kolena

Dislokacija nastaje kad se naglo promeni pozicija noge što dovodi do ispadanje čašice iz kolena. Najčešće se javlja prilikom pada ili skakanja kod sportskih aktivnosti i prva dislokacija je uvek najbolnija. Čašica kolena se mora vratiti na svoje mesto uz pomoć ortopeda što ne zahteva operativno lečenje osim ako nije došlo do povrede ligamenta ili mišića.

Osim bola u kolenu, dislokacija izaziva i sledeće simptome: otok i osetljivost kolena.

 

Prelom čašice kolena ili drugih kostiju kolena

Koleno se sastoji od sledećih kostiju: butna kost (femur), čašica kolena (patella), cevanica (tibia). Kad dođe do preloma bilo koje od njih javlja se bol u kolenu. Drugi simptomi preloma su modrica na kolenu, otok, nemogućnost savijanja kolena i hodanja sa povređenom nogom.

 

Sindrom trenja iliotibijalne trake

Sindrom trenja iliotibijalne trake se javlja kod prevelike upotrebe iliotibijalne trake koja se nalazi sa spoljne strane butine i kolena. Ova traka je tkivo koje stabilizuje bočni deo kolena. Do povrede najčešće dolazi kod trkača ili biciklista, ali i kod svih sportista čiji mišići nisu dovoljno fleksibilni, ili ako se nisu dovoljno zagrejali.

Osim bola u kolenu ova povreda može izazvati bol u kuku, crvenilo i toplotu bolne regije, pucketanje sa spoljne strane kolena.

 

Pokidan ligament

U kolenu postoji 4 ligamenta i oni se mogu pokidati prilikom naglog zastajanja, nagle promene pravca kretanja ili usled lošeg dočekivanja na noge pri skoku.

Osim jakog bola u kolenu, povreda ligamenta izaziva otok, nemogućnost stajanja na povređenoj nozi, ograničen opseg kretanja, nemogućnost istezanja povređene noge.

 

Pokidan meniskus

Meniskus je hrskavica u zglobu kolena, između natkolenice i potkolenice. Uloga meniskusa je da bude barijera (“jastuče”) između kostiju u kolenu i da zaštiti zglob. Ima ulogu i u stabilizaciji kolena, ravnomerno raspoređuje težinu noge, upija šok od udarca ili opterećenja na koleno.

Meniskus se može pokidati ako se koleno izvije ili previše istegne, pri naglom prekidu kretanja i promene pravca, pri lošem dočekivanju na noge pri skoku ili pri naglom okretu, pri prelasku u čučanj, pri povredi nekog ligamenta u kolenu, pri podizanju teškog predmeta iz čučnja ili pri jakom udarcu u koleno.

Osim bola u kolenu pokidan meniskus izaziva otok kolena, bol pri hodu i ograničen opseg kretanja.

 

Cimanje ili istezanje kolena

Ovo su manje povrede na ligamentima kolena koje izazivaju nagli pokreti. Osim bola u kolenu cimanje ili istezanje kolena izazivaju otok, ukočenost bolne regije i pojavu modrica na koži.

 

Kako se dijagnostikuje bol u kolenu?

Pregled ortopeda

Pregled reumatologa

Ultrazvuk kolena

Rendgen kolena

CT kolena

Magnetna rezonanca kolena

Kada da posetite lekara ako imate bol u kolenu?

U slučaju jakog bola u kolenu posle pada ili nezgode treba što pre otići kod lekara.

U slučaju bola u kolenu, nemogućnosti stajanja na bolnoj nozi, otoka, ograničenog opsega pomeranja ili bola koji traje danima treba što pre zakazati pregled kod lekara.