Bol u grlu

Bol u grlu može biti blag ili jak, a manifestuje se i kao osećaj grebanja u zadnjem delu grla, izaziva bolno gutanje i bol pri govoru. U lakšim slučajevima je potrebno nekoliko dana terapije i odmora da se povuče bol u grlu. U težim slučajevima tegobe mogu trajati duže od nedelju dana i izazvati temperaturu i otečene limfne žlezde što zahteva i ozbiljniju terapiju.

bol u grlu kod žene

Bolesti i zdravstvene tegobe na koje može da ukazuje bol u grlu

Bakterijska infekcija

Infekcija bakterijom iz grupe Streptokoka zahvata grlo i krajnike (limfne žlezde na zadnjem delu usta) i izaziva bol u grlu. Streptokoke izazivaju jaku upalu i najčešće se javljaju među decom čiji imuni sistem se još razvija i koja su predškolskog i školskog uzrasta. Zaraza se širi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili ako se udahnu kapljice pljuvačke nakon što bolesna osoba kine.

Osim bola u grlu, infekcija Streptokokom izaziva bol pri gutanju, glavobolju, jezu, bol u stomaku, mučninu i povraćanje.

Još jedna česta bakterijska infekcija koju prati bol u grlu je sinusitis – upala sinusa. Sinusi su 4 šupljine koje se nalaze u glavi i koji održavaju higijenu unutar nosa. Zdravi sinusi su ispunjeni vazduhom, ali kada se zapuše u njima se nakuplja tečnost. Tako se stvaraju idealni uslovi za pojavu i razvoj bakterija što dovodi do bakterijske infekcije.

Osim bola u grlu, upala sinusa izaziva pritisak i/ili bol u licu, slivanje mukusa niz grlo, curenje nosa i zapušen nos, temperaturu i umor.

 

Virusi

Bol u grlu jako često izazivaju virusi kao što su prehlada, grip i COVID-19. Pomenuti virusi se prenose na druge preko kapljica pljuvačke kad bolesna osoba kašlje ili kija, kad zdrava osoba dodirne površinu sa virusom, a zatim dodirne nos, oči ili usta kao i direktnim kontaktom sa bolesnom osobom.

Prehladu najčešće izaziva Rinovirus i to je zarazna infekcija gornjeg respiratornog trakta – zahvata nos, grlo, sinuse i dušnik.

Osim bola u grlu, prehlada izaziva kijavicu, kašalj, curenje nosa, zapušen nos, glavobolju i temperaturu (najviše kod dece).

Grip izaziva Influenca virus i to je druga najčešća infekcija respiratornog sistema, posle prehlade. Najčešće se javlja u zimskom periodu – od oktobra do februara.

Osim bola u grlu, grip izaziva simptome kao što je zapušen nos, nos koji curi, glavobolja, kašalj, temperatura, bol u telu (ruke, noge, leđa), umor, dijareja ili povraćanje (najčešće kod dece).

Koronu (COVID-19) izaziva virus SARS-CoV-2 koji zahvata respiratorni sistem. Nakon što se osoba zarazi može preneti zarazu na druge 10 dana po pojavi simptoma.

Osim bola u grlu Korona virus izaziva simptome kao što su temperatura, kašalj, tegobe sa disanjem, umor, bolovi u telu, gubitak čula ukusa i/ili mirisa, zapušen nos i curenje nosa, mučnina, dijareja.

 

Alergija

Alergije su reakcija tela na strani protein – alergen. Najčešći alergeni su prašina, polen, grinje, buđ, životinjska dlaka, hrana (mlečni proizvodi, orašasti plodovi), lekovi, lateks, otrov insekata (pčele, ose, stršljenovi).

Kad telo dođe u kontakt sa alergenom dolazi do otpuštanja histamina i proizvodnju IgE antitela zato što organizam misli da mora da se odbrani. Rezultat je pojava simptoma među kojima je bol u grlu.

Drugi simptomi alergija gde se alergen udiše su kijavica, zapušen nos i curenje nosa, svrab očiju i nosa.

Alergije na hranu izazivaju svrab po celom telu, mučninu i povraćanje, koprivnjaču (izdignuti pečati na koži), otok usta, grla ili lica.

Alergije na lekove i lateks izazivaju osip, koprivnjaču, tegobe sa disanjem, curenje nosa i svrab u nosu.

Alergija na otrov insekta izaziva teškoće sa disanjem, koprivnjaču, otok lica, usta i grla, šuštanje pri disanju, teškoće sa gutanjem, ubrzan puls, vrtoglavicu i pad krvnog pritiska.

 

Upala krajnika

Upala krajnika nastaje najčešće usled virusne infekcije (prehlada ili virus gripa). Krajnici su dve male žlezde na levoj i desnoj strani grla koji imaju ulogu barijere protiv bacila. Kad dođe do infekcije krajnika oni je izoluju i spreče da se proširi na druge delove tela. Upala krajnika obično traje nedelju dana sa terapijom i to je akutni oblik bolesti. Ako upala traje duže od nedelju dana ili se često vraća onda je u pitanju hronična upala krajnika.

Osim bola u grlu drugi simptomi upale krajnika su bol pri gutanju, bol u uhu, temperatura preko 38 stepeni, kašalj i glavobolja.

 

Gastroezofagealna refluksna bolest

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) izaziva vraćanje stomačne kiseline u jednjak i grlo. Kao rezultat se javlja bol u grlu i osećaj gorenja u grudima i grlu – žgaravica. Do ove bolesti dolazi zato što se mišić jednjaka ne zatvara nakon što propusti hranu u stomak, a to izaziva vraćanje kiseline u gornje organe.

Žgaravici su posebno sklone starije osobe i pušači zato što starenje i nikotin izazivaju slabljenje mišića jednjaka. Deblje osobe su takođe sklone žgaravici zato što višak težine stvara pritisak na stomak tako da se više tečnosti vraća u jednjak, a zatim i grlo.

Osim bola u grlu žgaravica/GERB izaziva vraćanje hrane iz jednjaka u usta, kašalj, bol u grudima, teškoće sa gutanjem, povraćanje.

 

Rak grla

Rak grla je opšti termin za rak koja se razvija u grlu ili na grkljanu. Do bolesti dolazi kada ćelije u grlu razviju genetske mutacije, počnu nekontrolisano da rastu i razviju duži životni vek nego normalna zdrava ćelija. Nakupljanje ovih ćelija se manifestuje kao tumor u grlu. Lekari nisu sigurni zašto dolazi do raka grla, ali smatraju da prekomerna konzumacija nikotina i alkohola značajno povećavaju šansu za ovu bolest.

Osim bola u grlu drugi simptomi bolesti su kašalj, promuklost, teškoće sa gutanjem, gubitak težine.

 

Kako se dijagnostikuje bol u grlu?

Pregled lekara ORL

Bris grla

Kada da posetite lekara ako imate bol u grlu?

Ako se javi bol u grlu koji ne prolazi posle nekoliko dana, koji se pogorša ili ga prati temperatura iznad 38 stepeni obavezno treba zakazati pregled kod lekara.