Bol u donjem delu stomaka

Bol u donjem delu stomaka se može manifestovati kao oštar ili tup bol u zavisnosti od uzroka. Najčešći uzrok bola u donjem delu stomaka su problemi sa varenjem i gas u digestivnom traktu, ali ovaj simptom može nastati usled ozbiljnih zdravstvenih problema kao što je upala slepog creva.

bol u donjem delu stomaka kod žene

Bolesti i zdravstvene tegobe na koje može da ukazuje bol u donjem delu stomaka

Bol u donjem delu stomaka može biti akutan ili hroničan. Akutan bol se javlja iznenada i može samostalno proći, a hroničan bol traje duže od 6 meseci.

Bol u donjem delu stomaka najčešće izazivaju sledeće bolesti:

Upala slepog creva

Ovo je hitan slučaj zato što upaljeno slepo crevo može da pukne, da izazove trovanje krvi (sepsa) i da životno ugrozi pacijenta. Upala slepog creva se može javiti u bilo kom životnom dobu, ali lekari su primetili da se najčešće događa između 10. i 30. godine.

Bol u donjem delu stomaka kod upale slepog creva pacijenti opisuju kao:

– Bol počinje u predelu pupka, a zatim se spušta na donji desni deo stomaka

– Bol slabi kada se primeni pritisak na bolno mesto, ali se potom vraća kad nema pritiska

– Bol se pogoršava pri pomeranju, dubokim udisajima, kašljanju ili kijanju

– Bol se javlja pre drugih simptoma i pogoršava se kako prolazi vreme

– Bol je jak i razlikuje se od bilo koje druge vrste bola koju su osetili

Drugi simptomi upale slepog creva su: mučnina i povraćanje, nadimanje stomaka, dijareja ili zatvor, blaga temperatura, gubitak apetita.

Ako slepo crevo pukne bol će na kratko prestati. Ali postoji velika opasnost od infekcije u stomaku koja može zatrovati krv, što je opasno po život.

 

Kolitis

Kolitis je upala debelog creva koju prati bol u donjem delu stomaka. Bol dolazi i odlazi ili je stalno prisutan. Ova bolest zahvata sluznicu debelog creva i rektum, a kao rezultat se pojavljuju čirevi – ranice u digestivnom traktu. Kolitis se najčešće razvija postepeno, a rizične grupe su osobe između 15 i 30 godina i osobe starije od 60 godina. Lekari smatraju da je glavni uzrok ove bolesti preterana reakcija imunog sistema na faktore u organizmu koji su različiti kod svake osobe.

Drugi simptomi kolitisa su: krv u stolici, nadimanje, česta potreba za defekacijom, dijareja, dehidratacija, temperatura.

 

Divertikulozna bolest

Divertikulozna bolest ima 2 oblika – divertikulozu i divertikulitis. Divertikuloza je pojava gnojne kesice u debelom crevu koja se javlja kad pacijent ne unosi dovoljna vlakana u ishrani. Iz tog razloga dolazi do većeg naprezanja pri defekaciji koje vremenom izaziva pojavu apscesa – gnojne kesice na debelom crevu. Stariji ljudi koji se loše hrane najčešće pate od ovde bolesti.

Do divertikulitisa dolazi kad apsces postane upaljen i izazove bol u donjem levom delu stomaka.

Drugi simptomi divertikulitisa su: mučnina i povraćanje, temperatura, jeza, zatvor, grčevi u stomaku.

 

Infekcija bubrega

Infekcija bubrega je ozbiljan zdravstveni problem koji najčešće počinje od upale bešike ili prostate. Do infekcije dolazi kad u bešiku uđu bakterije ili gljivice, a zatim preko cevi za izbacivanje urina (ureter) dođu do bubrega. Ovu bolest najčešće izaziva bakterija Ešerihija koli, ali može je izazvati i Streptokoka.

Osim bola u donjem delu stomaka, drugi simptomi infekcije bubrega su: bol u leđima, bol u preponama, bol pri mokrenju, učestala potreba za mokrenjem, povišena temperatura, mučnina, povraćanje.

Ako sumnjate da imate infekciju bubrega što pre idite kod lekara zato što ova bolest može da izazove trajno oštećenje bubrega i njihovo otkazivanje.

 

Akutna urinarna retencija

Kod urinarne retencije nije moguće izbaciti sav urin iz bešike. Ova bolest može biti akutna ili hronična. Lekari smatraju da retenciju najčešće izaziva blokada urinarnog trakta zbog koje urin ne može da napusti telo, lekovi koji se uzimaju za druge bolesti, problemi sa nervima koji prekidaju komunikaciju između mozga i urinarnog sistema, infekcija ili otok koji sprečavaju urin da napusti telo, ili nuspojave lekova posle operacije.

Hroničan oblik bolesti se najčešće javlja kod muškaraca, a ispoljava se i preko bola u donjem delu stomaka.

Drugi simptomi mogu biti teškoća da se počne sa mokrenjem, slab tok urina, curenje urina kad pacijent nema nameru da mokri, povećan pritisak u abdomenu, česta potreba za mokrenjem.

 

Upala bešike (Cistitis)

Upala bešike je bolest koju najčešće izaziva bakterijska infekcija. Do infekcije dolazi kad bakterija dospe sa genitalija u uretru i uđe u bešiku gde počinje sa razmnožavanjem. Bešika je organ u obliku kese koji skladišti urin, a pri mokrenju on napušta telo kroz uretru. Najčešći uzročnik upale bešike je bakterija Ešerihija koli, ali mogu je izazvati i Stafilokoke ili Enterokoke.

Upala bešike spada u urinarne infekcije koju najčešće imaju žene zato što one imaju kraću uretru nego muškarci tako da bakterije lakše dolaze do bešike.

Osim bola u donjem delu stomaka, upala bešike izaziva sledeće simptome: grčeve u donjem srednjem delu stomaka, bol u leđima, zamagljen izgled urina, krv u urinu, urin vanredno neprijatnog mirisa, povišenu temperaturu, bol i peckanje pri mokrenju, učestalu potrebu za mokrenjem.

 

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu je čvrsta masa soli ili minerala koja može biti mala kao zrno peska ili veličine loptice za golf. U zavisnosti od veličine kamena u bubregu (ili kamenja), pacijent možda neće biti svestan da ga ima. Ali čak i malo kamenje može da izazove jak bol dok izlazi iz tela.

Veliki kamen iz bubrega može da se zaglavi u ureteru (cev koja prenosi urin od bubrega do bešike). Kad se to dogodi kamen će da izazove krvarenje i da spreči urin da napusti telo, a to je ozbiljan zdravstveni problem.

Osim bola u donjem delu stomaka, kamen u bubregu može izazvati sledeće simptome: krv u urinu, temperaturu, povraćanje, urin vanredno neprijatnog mirisa, peckanje i bol pri mokrenju.

 

Sindrom iritabilnog creva

Sindrom iritabilnog creva je bolest koja zahvata stomak i creva, a javlja se usled kontrakcija mišića u crevima. Ove kontrakcije su normalno prisustne da bi se hrana kretala kroz digestivni trakt, ali duže kontrakcije izazivaju iritaciju creva. Lekari nisu sigurni zašto dolazi do Sindroma iritabilnog creva, ali smatraju da faktori kao što je promena u crevnoj flori ili problemi u komunikaciji mozga i creva utiču na pojavu bolesti.

Osim bola u donjem delu stomaka, Sindrom iritabilnog creva može izazvati i sledeće simptome:  dijareja, zatvor, nadimanje, mukus u stolici, osećaj nepotpunog pražnjenja creva.

Kako se dijagnostikuje bol u donjem delu stomaka?

Pregled lekara opšte prakse

Pregled gastroenterologa

Pregled lekara interne medicine

Analiza uzorka krvi (kompletna krvna slika)

Urinokultura

CT (Kompjuterizovana tomografija) abdomena

Ultrazvuk abdomena

Magnetna rezonanca abdomena

Test na trudnoću

Kada da posetite lekara ako imate bol u donjem delu stomaka?

Ukoliko osećate stalan bol u donjem delu stomaka treba da potražite lekarsku pomoć što pre. Takođe, ako imate bol u donjem delu stomaka i bilo koji od simptoma bolesti koje smo opisali iznad onda treba obavezno da zakažete pregled kod lekara.

Ako se javlja bol u donjem delu stomaka u kombinaciji sa povraćanjem krvi, sa gubitkom na težini, ili sa kožom koja žuti neophodno je otići na pregled što pre.