Novi genetski test pomaže razlikovanje psorijaze i ekcema

razlikovanje psorijaze i ekcema

Koja je razlika između psorijaze i ekcema? Nekad treba uraditi potkožno i DNK istraživanje da bismo saznali. 

Psorijaza i ekcem su dve kožne bolesti sa sličnim simptomima i od sada mogu da se razlikuju na genetskom nivou. Neki oblici upalnih kožnih bolesti su toliko slični da čak i lekari imaju teškoće da ih razlikuju. 

Ovo otkriće će pomoći pacijentima da što pre dođu do tačne dijagnoze bez frustracije i dozvoliće lekarima da brzo i efikasno leče pacijente. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Translational Medicine.

Istraživački tim Tehničkog univerziteta (TUM) u Minhenu je uporedio gene 24 pacijenta između 18 i 60 godina starosti koji su imali psorijazu ili ekcem. Istraživači su okrili da psorijaza liči na reakciju tela pri zarastanju rana i da je prati preaktivni imuni odgovor na gornjem sloju kože. Iz tog razloga dolazi do ljuspica na koži koje su karakteristične za psorijazu.

Kod ekcema, sa druge strane, podtipovi drugih imunih ćelija ometaju kožnu barijeru i blokiraju imuni odgovor kože. Reakcija kože pojavom ekcema često ima veze sa bakterijama, virusima ili gljivicama, što može pogoršati upalu.

Granični slučajevi

“Naši rezultati pomažu ljudima koji pate od fenotipa psorijaze ili ekcema koji ne mogu da se razlikuju”, rekao je doktor Kilian Ajrik, istraživač koji je radio na studiji. “U tim slučajevima možemo da odredimo precizniju dijagnozu ranije, što omogućava najbolju moguću terapiju za pacijenta što pre.”

Doktor Stiven Feldman, profesor dermatologije na Medicinskom fakulteta univerziteta Vejk Forest, kaže da je obično lako razlikovati ekcem i psorijazu. Ali u slučajevima kad lekari ne mogu da iz razlikuju moguće je da je došlo do ukrštanja upala.

“Kod ovih graničnih slučajeva može biti teško napraviti razliku”, dodao je.

Kaže da bi voleo da vidi ponovljene rezultate studije da bi se potvrdilo da je test pouzdan i tačan. Feldman je dodao da test može biti koristan u situacijama kad pacijent ne može da ode na pregled kod specijaliste, ali i dalje želi tačnu dijagnozu.

Vlažne obloge pomažu sa ekcemom kod dece

Još jedna nova studija je otkrila da vlažne obloge pružaju olakšanje koje se ne bazira na lekovima deci sa ekcemom.

Vlažne obloge podrazumevaju potapanje kože u mlaku vodu na oko 20 minuta, a onda mazanje losiona ili medicinske masti na kožu koja ima upalu. Detetu se onda stavljaju vlažni zavoji ili vlažne obloge da bi se zadržala vlažnost, a preko se stavlja suv zavoj i to se nosi oko 2 sata.

Doktor Mark Bogunievic, pedijatrijski alergolog i imunolog bolnice National Jewish Health u Denveru je sproveo istraživanje o vlažnim oblogama kao deo studije objavljene u Časopisu za alergologiju i kliničku imunologiju u praksi.

U njegovom istraživanju 72 deteta koje je koristilo tehniku sa vlažnim oblogama je iskusilo poboljšanje od 71% sa kožnim simptomima, koža im je bila zdrava mesec dana nakon kratkog stacionarnog lečenja, i nisu im trebali steroidni lekovi da bi koža bila zdrava. Deca su koristila vlažne obloge 2 do 3 puta dnevno, a u toku dvonedeljnog istraživanja obloge su postepeno stavljane samo na problematičnu kožu.

Istraživanje je izmerilo i pratilo uznapredovalost ekcema kod dece tokom ove studije, koristeći klinička merila SCORAD (Scoring Atopic Dermatitis)  i ADQ (AD Quickscore). Najuznapredovaliji slučevi bolesti su imali ocenu preko 50 na pomenutim merilima.

“Kada su deca stigla njihovi rezultati su bili preko 50 na kliničkim merilima, tako da su to bili teški slučajevi”, rekao je Bogunievic u izjavi novinarima. “Kada su otišli kući njihov rezultat je bio ispod 15. Takvo poboljšanje, za tako kratak vremenski period je veoma, veoma dramatično. U roku od oko 4 dana smo videli značajno poboljšanje.”

Ali doktor je upozorio roditelje da ne isprobavaju ovu metodu lečenja kod kuće.

“Ne možete samostalno koristiti ovu metodu jer prekomerna upotreba može doneti više štete nego dobrog”, rekao je. “Prvo treba da se upoznate sa konceptom vlažnih obloga na sajtu bolnice National Jewsih Health i da razgovarate sa specijalistom o njemu. Imamo puno materijala koji će vam pomoći da saznate šta je najbolji pristup za vaše dete.”

Podeli:

Slični tekstovi: