Osteoporoza

Da li ste postali skloni padovima i stalno osećate bol u donjem delu leđa? Da li vam se čini da sve više hodate pogrbljeno?

Ako ste odgovorili potvrdno na ova pitanja, onda verovatno imate osteoporozu.

Ali šta je osteoporoza i kako se ova bolest leči? Nastavite sa čitanjem da biste dobili sve neophodne informacije!

Šta je osteoporoza i koji su njeni uzroci?

Osteoporoza je bolest koja izaziva smanjenje gustine kostiju usled kojeg kosti postaju slabe i lomljive. Kosti su sačinjene od živog tkiva, a unutrašnjost zdrave kosti izgleda kao sunđer. Kad dođe do osteporoze, “rupe” u sunđerastom delu kosti se povećavaju i umnožavaju. Na taj način slabi unutrašnjost kosti. Kada su zdrave, kosti pružaju podršku telu i štite vitalne organe zahvaljujući zalihama kalcijuma i drugih minerala. Ovi nutrijenti pomažu i da telo redovno obnavlja kosti.

Što se tiče uzroka osteoporoze, glavni uzrok je starenje. Do 30. godine telo više obnavlja kosti nego što ih razgrađuje. Posle 35. godine propadanje kostiju se ubrzava, a obnova usporava i zato dolazi do postepenog gubitka koštane mase.

Vrste osteoporoze

Osteoporozu delimo na 2 vrste: postmenopauzalnu i senilnu osteoporozu.

Postmenopauzalna osteoporoza nastaje kod žena nakon što prođu kroz menopauzu i najčešće izaziva prelom pršljenova kičme. Posle menopauze dolazi do smanjene proizvodnje estrogena što izaziva da telo sve više razgrađuje kosti, slabo ih obnavlja i tako dolazi do osteoporoze.

Senilna osteoporoza se javlja kod muškaraca i žena posle 70. godine i najčešće izaziva prelom kuka. Lekari smatraju da napredak senilne osteoporoze pomaže i smanjena fizička aktivnost. Zbog manjeg kretanja organizam gubi stimulans da obnavlja kosti, a bolest dalje napreduje zbog prirodnog pada u nivou kalcijuma i nivou hormona usled starenja.

Koji su simptomi osteoporoze?

Glavni simptomi koji ukazuju na poodmaklu osteoporozu su smanjivanje visine (za 2 ili više centimetara), bol u donjem delu leđa, pogrbljeno držanje i sklonost prelomu kostiju kao što su pršljenovi i butna kost.

Propratni simptomi osteoporoze su povlačenje desni i slabi i lomljivi nokti, ali oni se često pripisuju normalnim pojavama usled starenja.

Ako imate bilo koji od iznad opisanih simptoma obavezno zakažite pregled kod lekara.

Koje su komplikacije osteoporoze?

Prelomi kostiju, posebno prelom kičme ili kuka, spadaju u najteže komplikacije osteoporoze.

U nekim slučajevima prelom kičme može da se dogodi čak i ako nema pada. Kosti koje čine kičmu (pršljenovi) mogu da oslabe usled bolesti i jednostavno se uruše. Ovo stanje izaziva bol u leđima, gubitak visine i pogrbljeno držanje, a u jako ozbiljnim slučajevima polomljen pršljen izaziva povredu kičmene moždine, oštećenje nerava i paralizu.

Što se tiče preloma kuka najčešće se dešava usled pada i može da izazove invaliditet. Kod preloma kuka je neophodna operacija za saniranje povrede, a postoji visoka šansa za smrtni ishod u toku prve godine posle preloma. Razlog za to je što pacijent ne sme da se pomera tokom oporavka i to može izazvati ugruške u krvi i smanjenje mišićne mase. Ove pojave često prate pulmonarna embolija, razne infekcije i otkazivanje srca – sve stanja koja su opasna po život, pogotovo za stare osobe koje imaju slab imunitet.

Kako se dijagnostikuje osteoporoza?

Prvi korak je da odete na pregled kod lekara specijaliste za bolesti kostiju, mišića i zglobova – reumatologa. Lekar će razmotriti simptome, uraditi pregled i ako sumnja na osteoporozu poslaće vas na test gustine kostiju (DEXA test).

DEXA test je bezbolan za pacijenta i ne zahteva pripremu. Ovo je jedino precizno merenje gustine kostiju koje se radi uz pomoć skenera. Procedura traje 10-20 minuta i nije potrebna nikakva priprema. Pacijent samo treba da bude potpuno miran tokom pregleda. Skener će snimiti kuk i kičmeni stub, a na osnovu rezultata lekar će znati da li postoji smanjena gustina kostiju i veća sklonost ka prelomima.

Kako se leči osteoporoza?

Lečenje se zasniva na terapiji lekovima bisfosfonatima. Ovi lekovi uspešno smanjuju rizik za prelom kako pršljena kičme, tako i kuka. Takođe, lekar može da koristi i ibandronat – hormonski lek koji se pije jednom mesečno. Osim bisfosfonata, hormonnski lekovi koji imitiraju estrogene mogu biti korisni, zatim sintetički kalcitonin – lek koji pomaže regulaciju kalcijuma u organizmu. Na kraju, u terapiju se može uključiti i paratiroidni hormon (PTH) koji stimuliše koštanu resorpciju i formiranje kostiju.

Kako sprečiti osteoporozu?

S obzirom da osteoporoza nastaje usled starenja ne postoji način da se ona spreči. Ali mogu da se kontrolišu određeni faktori koji pomažu pojavu ove bolesti, a to su zdrava ishrana i fizička aktivnost.

Što se tiče ishrane, važno je unositi dovoljno kalcijuma preko namirnica kao što su mlečni proizvodi (sir, mleko, jogurt), losos sa kostima, sardine, kelj, brokoli, suve smokve. Unos kalcijuma može da se uveća i suplementima – odrasle osobe treba da unose 1000 mg kalcijuma dnevno. Žene preko 50 godina i muškarci preko 70 godina treba da unose 1200 mg kalcijuma na dnevnoh bazi.

Drugi faktor koji sprečava pojavu osteoporoze je fizička aktivnost zato što pospešuje održavanje kostiju i stimuliše telo da ih obnavlja. Takođe, fizička aktivnost poboljšava akumulaciju minerala u telu, jača mišiće i poboljšava ravnotežu – sve ovo smanjuje rizik od padova i preloma koji su odlike osteoporoze.