Hipotireoza

Da li imate otok lica, promukli ste i ne podnosite hladnoću? Da li ste počeli da se gojite iako jedete istu količinu hrane?

Ako ste odgovorili potvrdno na ova pitanja, verovatno imate hipotireozu.

Ali šta je hipotireoza i kako se ova bolest leči? Nastavite sa čitanjem da biste dobili sve neophodne informacije.

Šta je hipotireoza i koji su njeni uzroci?

Hipotireoza je bolest zbog koje štitna žlezda proizvodi i luči manje hormona nego što je potrebno. Štitna žlezda je endokrina žlezda koja se nalazi u prednjem delu vrata. Ona je ispunjena krvnim sudovima i nervima, a kada je normalne veličine ne može da se opipa. Štitna žlezda luči nekoliko hormona: Tiroksin (T4), Trijodtironin (T3) i Kalcitonin.

Ovi hormoni utiču na brojne procese u telu – održavanje metabolizma, rast i razvoj tela, rad srca, seksualnu funkciju kod muškaraca i žena, održavanje trudnoće, regulaciju glukoze u krvi, regulaciju telesne temperature i regulaciju metabolizma kalcijuma. Takođe, hormoni štitne žlezde su ključni za pravilan razvoj centralnog nervnog sistema tokom detinjstva. Ali, kad štitna žlezda počne da proizvodi premalo hormona dolazi do poremećaja svih prethodno navedenih funkcija. Ova bolest trenutno ne može da se spreči, ali može da se kontroliše terapijom.

Uzroci hipotireoze

Više faktora može da izazove hipotireozu, ali najčešće su to Hašimotova bolest, tiroiditis, i lečenje preaktivne štitne žlezde.

Hašimotova bolest je autoimuna bolest koja se prenosi sa kolena na koleno. Ova bolest utiče da imuni sistem napadne i ošteti funkciju štitne žlezde. Kao rezultat, ona ne može da proizvodi i luči dovoljnu količinu štitnih hormona.

Sledeći uzrok hipotireoze je upala štitne žlezde – tireoiditis. Ova upala utiče na propadanje štitne žlezde tako da se vremenom smanjuje proizvodnja neophodnih hormona. Tireoiditis može da izazove autoimuna bolest ili trudnoća, a može da se javi i iz nepoznatog razloga.

Treći uzrok hipotireoze je lečenje preaktivne štitne žlezde (hipertireoza). S obzirom da su prva linija terapije za preaktivnu štitnu žlezdu lekovi koji smanjuju produkciju hormona, vremenom organizam može da pređe iz krajnosti u krajnost – to znači da će da proizvodi premalo štitnih hormona.

Koji su simptomi hipotireoze?

Glavni simptomi hipotireoze su nenamerno gojenje, umor, osetljivost na hladnoću, otok lica i promuklost.

Propratni simptomi su slabost u mišićima, zatvor, suva koža, sporo razmišljanje i spori pokreti, tanka kosa, depresija – ali ovi simptomi mogu da ukažu i na neku drugu bolest štitne žlezde.

Ako imate bilo koji od iznad navedenih simptoma obavezno zakažite pregled kod lekara.

Koje su komplikacije hipotireoze?

Nelečena hipotireoza izaziva posledica po mnoge delove tela – od srčanih tegoba do tegoba sa nervima. Najčešća komplikacija hipotireoze je uvećanje štitne žlezde i do njega dolazi zato što štitna žlezda pokušava da nadoknadi manjak hormona. Sa povećanim naporima da se hormoni vrate u normalu dolazi i do uvećanja same štitne žlezde (gušavost). Ova pojava izaziva tegobe sa gutanjem i disanjem.

Sledeća komplikacija hipotireoze je periferna neuropatija. Ovo stanje se javlja kad pacijent dugo ne leči štitnu žlezdu i dođe do oštećenja perifernih nerava koji prenose informacije svih delova tela do mozga i kičmene moždine. Rezultat je bol, gubitak osećaja u rukama i nogama i utrnulost ruku i nogu.

Hipotireoza može da izazove komplikacije sa plodnošću kod žena zato što usporava oslobađanje jajne ćelije i ovulaciju. Kao rezultat ovog usporavanja žene imaju poteškoće da zatrudne. Ovo se najčešće dešava kod žena koje imaju hipotireozu zbog Hašimotove bolesti ili neke druge autoimune bolesti.

Sada dolazimo do opasnijih komplikacija hipotireoze.

Nizak nivo hormona štitne žlezde izaziva visok nivo lošeg holesterol (LDL holesterol) što dovodi do srčanih bolesti opasnih po život i otkazivanja srca.

Na kraju dolazimo do najteže komplikacije hipotireoze, a to je miksedemska koma. Javlja se kod pacijenata koji prekinu sa terapijom i kod starijih osoba koje dugo pate od niskog nivoa hormona štitne žlezde. Simptomi su smanjen nivo svesti, niska telesna temperatura, oticanje ruku, stopala i lica. Jako je važno što pre dobiti medicinsku pomoć zato što je ova komplikacija opasna po život.

Kako se dijagnostikuje hipotireoza?

Prvi korak je da odete na pregled kod lekara specijaliste za bolesti endokrinog sistema – endokrinologa. Lekar će da razmotri vaše simptome i uradiće fizički pregled tokom kojeg će da proveri da li je štitna žlezda uvećana. Ako posumnja na hipotireozu poslaće vas na analizu hormona štitne žlezde.

Analiza hormona štitne žlezde se radi na osnovu uzorka krvi iz vene. Sama procedura je brza i minimalno invazivna, a rezultati testova su jako brzo dostupni. Uzorak će pre svega biti ispitan za nivoe tireostimulišućeg hormona (TSH) koji utiče na rad štitne žlezde.

Takođe, uzorak krvi se testira na hormon tiroksin. Nizak nivo tiroksina i visok nivo TSH hormona pokazuju da postoji hipotireoza. To znači da hipofiza proizvodi više TSH hormona što stimuliše štitnu žlezdu da radi sporije.

Kako se leči hipotireoza?

Lečenje podrazumeva terapiju lekom levotiroksinom koji se pije svaki dan. Ovaj lek uspešno reguliše nivo hormona štitne žlezde i uklanja simptome hipotireoze. Pacijenti će osetiti poboljšanje za par nedelja od početka terapije, ali ova terapija se uzima tokom celog života.

Uz terapiju levotiroksinom potrebno je da pacijent ide na redovne kontrole kod lekara koji će da prati rad štitne žlezde. Redovne kontrole su neophodne zato što se doza levotiroksina može promeniti u odnosu na to kako telo reaguje na lek.

Kad pacijent tek počne da uzima levotiroksin lekar će proveravati nivo TSH hormona na 6 do 8 nedelja da bi odredio najefikasniju dozu leka. Kada se uzima odgovarajuća doza leka ne javljaju se nuspojave. U slučaju da pacijent uzima levotiroksin a i dalje oseća umor, ima povećan apetit, probleme sa snom praćene drhtanjem i lupanjem srca, onda treba da se izmeni doza leka.

Medicinske usluge povezane sa hipotireozom

Pregled endokrinologa

Analiza hormona štitne žlezde

Kako sprečiti hipotireozu?

Trenutno nije moguće sprečiti pojavu hipotireoze.